Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Sonuçtan Sonra Kayıt, e-Kayıt ve Yurt
Ek Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Sonuçtan Sonra Kayıt, e-Kayıt ve Yurt
Ek tercihini yaptın, şimdi ne olacak? Sonuca nereden bakılır, kayıt tarihi nerede yazar, e-Devlet kaydı ve KYK yurt başvurusu nasıl işler, yerleşirsen ya da yerleşemezsen seni ne bekler — tek şemada.
Yayın:
2026-YKS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr adresinden açıklanır; 21 Eylül 2026 itibarıyla ÖSYM sonuç için bir tarih duyurmadı. Kayıt tarihleri sonuç duyurusunda ve sonuç ekranında yazar; bu süre içinde kaydını tamamlamayan aday kayıt hakkını kaybeder. Ek yerleştirmeyle bir programa yerleşen aday, kayıt olsun ya da olmasın, 2027-YKS'ye girerse OBP katsayısı yarıya düşer.
Bu yazıdaki kurallar ÖSYM'nin 2026 kılavuzlarına ve resmî duyurulara dayanıyor; kaynakların tamamı yazının sonunda.
Ek yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?
Kısa cevap: henüz belli değil. ÖSYM'nin ek yerleştirme duyurusunda da, Ek Yerleştirme Kılavuzu'nda da sonuç tarihi yok. Biz de tahmin yazmıyoruz; tarih açıklandığında bu yazıyı güncelleyeceğiz. Resmî olarak bilinenler şunlar:
- Tercihler 17 Eylül 2026 saat 16.00 ile 21 Eylül 2026 saat 23.59 arasında alındı.
- Ek yerleştirme ücreti 170 TL; son ödeme zamanı 22 Eylül 2026 saat 23.59. Ücreti yatırmayan adayın tercihleri geçersiz sayılıyor, yerleştirme işlemine alınmıyor.
- Sonuçlar sonuc.osym.gov.tr adresinden duyurulacak. Sonuç belgesi basılmıyor ve adresine postayla gönderilmiyor; sonucunu yalnızca internetten görürsün.
Tarih için tek güvenilir adres ÖSYM'nin kendi duyuru sayfası. Sosyal medyada dolaşan "şu gün açıklanacak" paylaşımlarına göre plan yapma.
Sonuç ekranından sonra hangi yoldan gideceksin?
Şemayı metin olarak oku
Ek yerleştirme sonrası yol şeması: sonuç ekranında bir programa yerleştiğini görürsen önündeki soru kayıt süresi içinde kayıt yaptırıp yaptırmayacağındır. Kayıt yaptıracaksan önce e-Devlet'te e-kayıt seçeneğinin açık olup olmadığına bakarsın; açıksa e-kayıt yapıp barkodlu belgeni alırsın, kapalıysa belgelerinle üniversiteye bizzat başvurursun. İki yol da kaydını tamamlar; ardından üniversitenin duyurduğu ders kaydı tarihini ve kayıtlar bitince açılacak KYK yurt başvurusu duyurusunu takip edersin. Kayıt yaptırmazsan kayıt hakkın yanar ve yerleştirilmiş sayıldığın için 2027-YKS'de OBP katsayın yine yarıya düşer. Sonuç ekranında yerleşemediğini görürsen OBP katsayın düşmez ve önündeki yolları sakin kafayla değerlendirirsin.
Yerleştiysen: kayıt nasıl yapılır?
Ek Yerleştirme Kılavuzu'na göre kayıt tarihleri yerleştirme sonuçları duyurusunda belirtilir ve sonuç ekranında da yer alır. Kayıt hakkı kazanan adayın bu süre içinde üniversitesine başvurması zorunludur; süresinde başvurmayan ya da kayıt işlemini tamamlamayan aday kayıt hakkını kaybeder.
e-Devlet'ten e-kayıt
2026-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki YÖK açıklamasına göre:
- Tüm devlet üniversiteleri ile isteyen vakıf ve KKTC üniversiteleri e-Devlet'ten kayıt imkânı sunar ve ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabilir.
- e-kayıt zorunlu değil, isteğe bağlıdır. turkiye.gov.tr adresine e-Devlet şifrenle girip Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden yapılır.
- Lise mezuniyetin MEB sisteminden doğrulanırsa ayrıca diploma istenmez. Doğrulanamazsa e-kayıt yapamazsın; üniversiteye yönlendirilirsin.
- Özel yetenek programları ile üniversitenin e-kayda uygun görmediği programlar (örneğin sağlık raporu isteyenler) e-kayıt dışındadır.
- Kaydını tamamlayınca barkodlu kayıt belgesi alabilirsin. e-kayıt yapanlar, üniversitenin duyurduğu tarihte ve istenen belgelerle ders kaydına gider.
Üniversitede şahsen kayıt
Aynı kılavuzun saydığı belgeler:
- Lise diplomasının aslı ya da onaylı örneği, yoksa yeni tarihli mezuniyet belgesi
- Üniversite isterse 12 adet 4,5 × 6 cm fotoğraf
- Katkı payı ya da öğretim ücretinin ödendiğini gösteren belge
- Üniversitenin kayıttan önce ilan ettiği diğer belgeler
Üç kural daha: kayda bizzat başvurulur, postayla kayıt yapılmaz; belgelerin onaysız sureti ya da fotokopisi kabul edilmez; belge eksikse kayıt yapılmaz. O yüzden yola çıkmadan üniversitenin kayıt duyurusunu mutlaka aç.
Başka bir örgün programda kaydın varsa dikkat: aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans programına kayıt yapılamıyor. Yeni programa kaydolabilmek için eski üniversitenle ilişiğini kesmen gerekiyor.
Kayıt sürecinin genel anlatımı üniversite kayıt rehberinde; oradaki tarihler Ağustos'taki ilk yerleştirmeye aittir.
İlk yerleştirme ile ek yerleştirme arasında ne fark var?
| İlk yerleştirme | Ek yerleştirme | |
|---|---|---|
| Kimler tercih yapabildi | İlgili yerleştirme puanı hesaplanan adaylar | İlk yerleştirmede hiçbir programa yerleştirilmeyenler (özel yetenekle yerleşenler de yapabildi) |
| Tercih sayısı | En fazla 24 | En fazla 24 |
| Sonuç | 18 Ağustos 2026'da açıklandı | 21 Eylül 2026 itibarıyla tarih açıklanmadı |
| Kayıt | 24–28 Ağustos 2026 | Sonuç duyurusunda yazacak |
| e-kayıt | 24–26 Ağustos 2026 | Yapılabilecek; tarihi açıklanmadı |
| 2027-YKS'de OBP katsayısı | Yarıya düşer | Yarıya düşer |
| KYK yurt başvurusu | 25–29 Ağustos 2026, e-Devlet | Kayıtlar tamamlandıktan sonra; tarih açıklanmadı |
Ek yerleştirmeye kimlerin girebildiği ve tabanların nasıl işlediği ek yerleştirme rehberinde.
Kayıt yaptırmazsan ne olur?
Üç sonucu var ve üçü de kılavuzda yazıyor:
- Kayıt hakkın yanar. Belirtilen tarihlerde kaydını yaptırmayan aday sonradan hak iddia edemez.
- Programı değiştiremezsin. Ek yerleştirmede kayıt hakkı kazandığın programı sonradan değiştirmek ya da daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolmak mümkün değil.
- OBP katsayın yine yarıya düşer. Kural kayda değil, yerleştirilmiş olmaya bağlı: 2026-YKS ile bir programa yerleşen aday (ek yerleştirme dahil) 2027-YKS'ye girerse OBP katsayısı 0,12 yerine 0,06 uygulanır. Diploma notu 80 olan biri için bu, 48 puanlık katkının 24'e inmesi demek. Hesabın tamamı OBP yazısında.
Yani "kayıt olmazsam OBP'm kurtulur" diye bir yol yok. Seneye yeniden denemeyi düşünüyorsan bile kayıt olup olmamayı bu bilgiyle tart; kayıt olmak, kaydı dondurmak ve mezuna kalmak seçeneklerini mezuna kalmak mı, kayıt olmak mı? karar ağacında karşılaştırdık.
KYK yurduna ne zaman başvuracaksın?
Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün 19 Ağustos 2026 tarihli duyurusuna göre ek kontenjanla yerleşen öğrencilerin yurt başvuruları, yükseköğrenim kayıtları tamamlandıktan sonra ilerleyen tarihlerde alınacak. Duyuruda bu grup için tarih verilmedi. İlk yerleştirmede başvurular e-Devlet üzerinden alınmıştı.
Kaydını yaptırdıktan sonra kygm.gsb.gov.tr duyurularını takip et. Yurt çıkmama ihtimaline karşı barınma bütçeni şimdiden hesaplamak istersen yurt, burs ve yıllık maliyet yazısına bak.
Yerleşemediysen önünde ne var?
Önce iyi haber: OBP katsayısı yalnızca yerleştirilen adaylar için yarıya iner. Ek yerleştirmede de yerleşemediysen — ve bu yıl özel yetenek sınavıyla bir programa kayıt olmadıysan — 2027-YKS'ye tam katsayıyla girersin.
Kılavuz bir kapıyı da açıkça kapatıyor: kayıtlar bittikten sonra kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmıyor. Yani üniversitelerin kendi başına boş kontenjan doldurmasını bekleme.
Bundan sonrası bir yıllık plan işi. Hangi durumda hangi yolun açık olduğunu yerleşemedim, şimdi ne olacak? yazısında şemayla anlattık. Seneye listeni kurarken de tek bir ders yeter: sonuna, yerleşirsen gerçekten gideceğin güvenli tercihleri (halk arasında "garanti tercih") koymak. Sıralamana göre hangi programın hangi dilimde kaldığını tercih robotunda geçmiş yılların tabanlarıyla görebilirsin.
Sık sorulan sorular
Ek yerleştirme sonuçları saat kaçta açıklanır? ÖSYM 21 Eylül 2026 itibarıyla tarih de saat de açıklamadı. Açıklandığında osym.gov.tr duyurular sayfasında yer alır; sonucuna sonuc.osym.gov.tr adresinden bakarsın.
Ek yerleştirmede e-Devlet'ten kayıt olabilir miyim? Evet. Kontenjan kılavuzundaki YÖK açıklaması ek yerleştirme için de elektronik kayıt yapılabileceğini söylüyor. Yerleştiğin program e-kayda açık değilse ya da lise mezuniyetin sistemden doğrulanamıyorsa üniversiteye bizzat başvurursun.
Ek yerleştirmeyle yerleşip kayıt olmazsam OBP'm kırılır mı? Evet. Kural yerleştirilmiş olmaya bağlı ve ek yerleştirmeyi de kapsıyor; kayıt yaptırmamak sonucu değiştirmiyor.
Sonuç belgesi eve gelir mi? Hayır. Sonuç belgesi basılmıyor ve postayla gönderilmiyor.
Ek yerleştirmede yerleştiğim programı değiştirebilir miyim? Hayır. Kayıt hakkı kazandığın programı sonradan değiştirmek mümkün değil.
Kaynaklar
Tüm kaynaklara 21 Eylül 2026'da erişildi.
- ÖSYM, 2026-YKS: Ek Yerleştirme İçin Tercih İşlemleri ve 2026-YKS Ek Yerleştirme: Tercihlerin Alınması duyuruları
- ÖSYM, 2026-YKS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu (Genel Bilgiler, bölüm 1–4)
- ÖSYM, 2026-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (bölüm 1.3, 3.4, 3.5 ve 4)
- ÖSYM, 2026-YKS: Yerleştirme Sonuçları Açıklandı duyurusu
- ÖSYM, 2026-YKS Sıkça Sorulan Sorular (soru 50–52)
- Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, 2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı Yurt Başvurularına İlişkin Duyuru